Kisapepparkakan | Pepparkakspops med ädelost
20274
single,single-portfolio_page,postid-20274,ajax_leftright,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Pepparkakspops med ädelost

Ingredienser (ca. 30 st)

8 st stora Kisahjärtan (eller ca. 28 st små Kisahjärtan)

6 st digistivekex

ca. 2 msk cream cheese (philadelphia eller liknande)

liten tub med ädelmjukost (175g) (alternativ: hård ädelost)

200-400g mörk choklad

Gör så här

Börja med att mixa (eller krossa) Kisapepparkakorna och digistivekexen till smulor. Blanda smulorna i en skål.

Tillsätt cream cheese och blanda ihop den med smulorna.

Tillsätt sedan mjukosten gradvis. Det är inte säkert att all ost behöver användas. Blanda i så mycket ost att det blir lätt att rulla degen till små bollar utan att de är för kletiga eller att de smular sönder.

Tänk på att inte göra bollarna allt för stora, ungefär som en vanlig godisklubba kan vara lagom.

När alla bollar är rullade kan ni antingen låta dem vara som de är eller sätta varje boll på en pinne (använd till exempel ett papperssugrör).

Sätt sedan in bollarna (med eller utan pinne) i frysen. Låt dem stå i frysen tills de stelnat.

Innan ni tar ut dem ur frysen är det dags att förbereda chokladen och toppingen.

Den mörka chokladen ska smältas (ju mer choklad man har desto lättare blir bollarna att doppa).

Mixa (eller krossa) några pepparkakor.

Därefter är det dags att doppa de frysta bollarna i den smälta chokladen. Har ni inte en pinne att hålla i kan två skedar underlätta doppningen.

Håll i pinnen och täck så mycket som möjligt av bollen i choklad. Låt överflödig choklad rinna av och doppa sedan den chokladtäckta bollen i pepparkakssmulorna.

Ställ de färdiga pepparkakspopsen i ett glas för att stelna. Var försiktig så att de inte nuddar och fastnar i varandra när de stelnar.

När de stelnat är det bara att ställa in dem i kylskåpet tills det är dags för servering. De går med fördel även att frysa in om ni vill förbereda dem långt i förväg.

Alternativ

För lite mer och starkare smak kan ni använda endast cream cheese (ca 200g) som ni tillsätter gradvis och blandar ihop med smulorna. Istället för mjukost smular ni i hård ädelost i degen tills ni får den smak ni önskar.

 

 

 

Category

Recept & inspiration