Kisapepparkakan | Palmolja – Frågor och svar
20357
single,single-post,postid-20357,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Palmolja – Frågor och svar

Flera av er har haft starka reaktioner på att palmolja används i våra pepparkakor. Vi förstår reaktionerna men vill också förtydliga vilken typ av palmolja som används. Palmoljan ingår i det margarin som används i pepparkakorna. Margarinet är självklart KRAV-märkt och därmed även palmoljan.
KRAV skriver så här om palmolja:
1. Hur kan KRAV tillåta palmolja i KRAV-märkta produkter?
– Det är inte palmolja i sig som är problemet utan hur den produceras. KRAV har en särskild regel om att urskog och naturskog inte får ha skövlats för att ta fram exempelvis palmolja.
2. Kan jag verkligen lita på att palmoljan är ekologisk framställd?
– Ja, precis som för andra ekologiska produkter så är palmoljan kontrollerad av ett ackrediterat certifieringsorgan.
3. Kan ni garantera att den ekologiska palmoljan inte leder till skövlad regnskog och att orangutangernas liv hotas?
– Det kontrolleras årligen att produktionen uppfyller certifikat för ekologisk produktion. Det betyder att det inte får användas kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller GMO. Den ekologiska palmoljan framställs på gamla odlingar eller odlingar som inte har uppkommit på bekostnad av skogen. Därutöver har KRAV tilläggskrav mot skövling av urskog och naturskog samt för att säkerställa att hänsyn tas till socialt ansvar.
4. Hur kan ni lita på RSPO efter att de fått kritik av Naturskyddsföreningen?
– KRAV godkänner inte standarden RSPO i sin helhet utan endast den del som uppfyller KRAVs tilläggskrav om socialt ansvar. I grunden måste produkten alltid vara certifierad för ekologisk produktion.

Detta går även att läsa på KRAVs hemsida.

Palmoljan som används i pepparkakorna kommer alltså inte från odlingar som uppkommit på bekostnad av skogen.
Anledningen till att vi valt att använda margarin i våra pepparkakor har med hållbarhet att göra. Pepparkakor helt bakade på smör får en väldigt mycket sämre hållbarhetstid då pepparkakorna kan härskna. Samtidigt vill vi att så många som möjligt ska ha möjlighet att välja KRAV- och Fairtrade-märkta pepparkakor istället för vanliga pepparkakor, även laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker och vegetarianer/veganer. Även D-vitaminet i margarinet klassas som lämpligt för veganer.
Vi hoppas att detta svarar på era frågor som vi fått och sett på sociala medier.