Kisapepparkakan | Om Kisapepparkakan
18448
page,page-id-18448,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_leftright,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive
 

om kisapepparkakan

var_historia_kisapepparkakan
Vår historia

Första degen av Kisapepparkakor sattes av Gulli och Henry Weidermark 1951 i den lilla byn Kisa i Östergötland. Då spred sig doften av nybakta pepparkakor från det lilla köket på Linnégatan över hela kvarteret och Kisaborna och många fler fick smaka på pepparkakor när de är som allra bäst.

Sedan köket i Kisa blev för litet har Kisapepparkakans fabrik flyttat runt bland orterna här i Östergötland. Från Kisa och Brokind till Normlösa och Vadstena och därefter åter tillbaka till Kisa. Nu har fabriken landat i Motala inte långt från den lilla byn där det hela startade. Trots många flyttar är vi glada och stolta över att Kisapepparkakorna är och förblir lokalt producerade.

Vi är också stolta över att kunna baka Kisapepparkakorna på samma traditionella vis som fabrikör Nils Detterfelt en gång gjort i sina fabrik i Normlösa. Att vi bakar pepparkakorna på gammeldags vis innebär att vi gräddar dem på bakplåtar i vanliga ugnar istället för i stora automatiserade bandugnar. Med en bandugn stoppar man oftast ner degen på ena sidan och får ut färdiga pepparkakor på andra. Med vår gräddning blir Kisapepparkakorna precis så krispiga och goda som pepparkakor ska vara.

Vi värdesätter smaken, krispigheten och den tradition Kisapepparkakorna har samtidigt som vi blickar framåt och vill ta vårt ansvar som producent. Därför kommer Kisapepparkakorna under hösten 2014 bli både KRAV- och Fairtrade-märkta. En extra snäll pepparkaka helt enkelt.

Miljöpolicy

Vi vill uppfylla konsumenternas och våra kunders förväntningar genom att vi i vår verksamhet på ett naturligt och lönsamt sätt beaktar miljöaspekter i hela tillverkningsprocessen.

Miljöarbete

Alla skall arbeta för en hållbar miljöutveckling, främst skall arbetet följa gällande lagstiftning, miljöstandarder. Vi skall samarbeta med myndigheter och organisationer så att vårt miljöarbete utformas i samklang med samhällets miljömål.

Våra väsentligaste miljöaspekter är:

– avfallets mängd, kvalitet och återvinning
– energiförbrukning och kvalitet
– utbyte

Vi skall utveckla och använda miljöanpassade metoder och tillverkningsprocesser

Information och Kommunikation

Vi skall informera öppet och ärligt om vår miljöhantering både internt och externt. Våra anställda skall vara medvetna om verksamhetens miljöpåverkan kunna fatta rätt beslut i vardagen.

Ständiga förbättringar – alla kan bidra till en bättre miljö

Vi skall skapa ett klimat där vi möjliggör för alla anställda att arbeta med miljöförbättringar.

Exempel på Kisapepparkakans miljöarbete

All el som förbrukas vid bakningen av våra Kisapepparkakor är förnybar energi från Bixia. Bixia är ett elföretag som producerar el genom sol, vind, vatten och biomassa. Läs mer om vad el från Bixia innebär på deras hemsida eller i deras egen miljöpolicy. Nedan hittar ni vårt certifikat från Bixia.

Ett annat konkret exempel på Kisapepparkakans miljöarbete är våra ekologiska pepparkakor. De är inte enbart ekologiska enligt EU-standard utan även KRAV-märkta. KRAV-märkningen innebär långt mer utvecklade regler och hårdare krav på bland annat djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan än EU-eko. Kisapepparkakorna har ytterligare en certifiering, Fairtrade, en oberoende produktmärkning där ett av kriterierna är att miljöhänsyn och ekologisk odling ska främjas i utvecklingsländer.

Läs mer om KRAV och Fairtrade nedan.

Kisapepparkakan_bixia_miljopolicy
krav_fairtrade_kisapepparkakan
KRAV- & Fairtrade-märkta pepparkakor

Kanske har vi ätit alldeles för många pepparkakor och blivit genomsnälla eller så vill vi som producent bara ta ansvar över de råvaror vi använder vid bakningen av vår goda Kisapepparkaka, eller kanske är det både och? Vilket som, är vi fantastiskt glada och stolta över att kunna presentera samma gamla goda Kisapepparkaka som nu är extra snäll. Under hösten 2014 blir Kisapepparkakorna nämligen både KRAV- och Fairtrade-märkta. Det gör Kisapepparkakan till den enda klassiska pepparkakan som är dubbel-certifierad.

Ska vi bli snälla av pepparkakor vill vi självklart att de ska vara lika snälla tillbaka, mot dig och mig och resten av världen. Nedan kan ni läsa vad KRAV- och Fairtrade-märkt innebär och vad det gör för oss, odlare, bönder, natur, vatten och mycket mer.

Krav-märkt

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat. Varor med KRAV-märkningen har producerats på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. KRAVs regler är långt mer utvecklade och ställer högre krav än EU-eko som är EU:s standardmärkning för ekologisk mat och produktion. KRAV handlar om maten och på så sätt även om djuren, vattnet, bonden, marken, växterna, luften och dig.

Läs mer om KRAV på www.krav.se.

Fairtrade

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Fairtrade-märkningen innebär att odlarna får förbättrade ekonomiska villkor när de säljer sina råvaror. För att få sälja Fairtrade-märkta råvaror måste dock vissa kriterier följas. Dessa kriterier innebär att barnarbete och diskriminering ska motverkas, demokratin och organisationsrätten ska främjas och miljöhänsyn och ekologisk produktion ska främjas.

Läs mer om Fairtrade här.

Ni kan även se våra certifikat från KRAV och Fairtrade nedan.

Certifikat

Här kan du se våra certifikat för grön el från Bixia, ekologisk produktion från KRAV, Fairtrade-märkta ingredienser samt certifikat för att alla ingredienser är Kosher.

Certifikat Fairtrade t.o.m. 1 april 2017

CERT PermissionToTrade

Grön El Bixia

Kosher Certifcate

Kisapepparkakor_500g_kisapepparkakan.se
Press/produktbilder